top of page

O nama
 

Tko smo

TKO SMO

Hrvatsko društvo lobista – udruga za promicanje transparentnog zagovaranja interesa (HDL) prva je strukovna udruga u Republici Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi koja okuplja osobe koje se povremeno ili profesionalno bave lobiranjem, kao i one koje se lobiranjem namjeravaju baviti u budućnosti.

Misija HDL-a je promovirati lobiranje kao ozbiljnu, legalnu i legitimnu profesiju te se zalagati za regulaciju lobističkog djelovanja uz poštivanje najviših etičkih standarda.

Aktivnosti HDL-a uključuju organizaciju predavanja, seminara, studijskih putovanja i konferencija kojima se želi doprinijeti razvoju profesionalnog lobiranja u Republici Hrvatskoj. Želja nam je približiti modernu lobističku praksu političarima, gospodarstvenicima i predstavnicima nevladinog sektora s kojima želimo ostvariti konstruktivan dijalog, a u cilju postizanja veće transparentnosti i kvalitete u procesu donošenja odluka.

Ciljevi

Ciljevi

​Glavni ciljevi HDL-a usmjereni su prvenstveno na lobiranje kao djelatnost, a uključuju:

  • regulacija lobističke djelatnosti u RH – donošenje Zakona o lobiranju;

  • osnivanje obveznog Registra lobista pri Hrvatskom saboru i Vladi RH;

  • donošenje jedinstvenog Etičkog kodeksa za lobističku profesiju;

  •  promocija lobiranja kao legalne djelatnosti u demokratskom sustavu

  • edukacija i usavršavanje novih stručnjaka

Statut HDL-a preuzmite ovdje

Etički kodeks

ETIČKI KODEKS

Etički kodeks Hrvatskoga društva lobista sadrži temeljna pravila ponašanja za djelatnike u lobističkoj profesiji.

Lobiranje kao legitimna i legalna profesija sastavni je dio višestranačkog poretka u kojem pojedinci i interesne skupine mogu izraziti svoje mišljenje te žele utjecati na proces donošenja odluka u državnim institucijama.

Osobe i organizacije koje lobiraju moraju se u svom radu rukovoditi načelima otvorenosti, transparentnosti, čestitosti i besprijekornosti.

Prilikom učlanjenja svaki član HDL-a dužan je potpisati Etički kodeks HDL-a čime se obvezuje na ponašanje u skladu s njegovim odredbama i profesionalnim kriterijima lobističke struke.

Etički kodeks HDL-a preuzmite ovdje: Etički kodeks HDL.

 

Povijest

POVIJEST

Osnivanje HDL-a inicirano je potrebom za udruženjem koje bi zastupalo interese struke te radilo na uspostavljanju jasnih pravila i standarda lobiranja u Hrvatskoj.

Lobiranje se često spominje s negativnom prizvukom, a jedan od razloga tome je relativno slaba ili čak nepostojeća regulativa o pravilima lobiranja i prihvatljivom ponašanju u odnosu lobist – državne institucije. Ipak, iz dana u dan lobiranje u svijetu dobiva na važnosti, a broj lobista u centrima političke moći sve je veći.U Hrvatskoj je lobiranje u svojim začecimate je potreba za školovanim i profesionalnim poznavateljima ove struke izuzetno velika.

U Zagrebu je 11. travnja 2008. godine organiziran Međunarodni simpozij „Lobiranje u praksi“ na kojem je jedan od zaključaka bio i potreba za osnivanjem hrvatskog strukovnog udruženja lobista. S ciljem realizacije navedene ideje osnovan je Inicijativni odbor koji su činili: Mate Granić, Natko Vlahović, Franjo Gregurić, Miomir Žužul, Davor Štern, Marijan Kostrenčić, Slavko Tešija, Jasminko Umićević, Iva Biondić, Bernard Jakelić, Dubravko Miholić, Mate Kalajžić, Daniela Prskalo i Ivo Ivančić.

Za prvog predsjednika HDL-a izabran je prof.dr.sc. Mate Granić, dugogodišnji lobist i vlasnik tvrtke Magra d.o.o.


 

bottom of page