top of page
Search

Hrvatsko društvo lobista reagiralo na članak Jutarnjeg lista: ‘Lobiranje nije kazneno djelo‘

Nakon objave članka Jutarnjeg lista 26.04.2021.g https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/za-sto-tocno-uskok-tereti-bivsu-ministricu-zalac-osumnjicena-da-je-lobirala-za-firmu-mocnog-poduzetnika-15068388 Hrvatsko društvo lobista uputilo je dopis uz zahtjev za demanti https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hrvatsko-drustvo-lobista-reagiralo-na-clanak-jutarnjeg-lista-lobiranje-nije-kazneno-djelo-15070177, kao reakciju na članak. HDL je istaknuo da se već u naslovu pogrešnim korištenjem pojma lobiranje implicira da je to djelatnost koja podilazi pod kaznenu odgovornost, te skrenuo pažnju javnosti i medija da lobiranje nije kazneno djelo i da se taj pojam ne koristi kao sinonim za kaznena djela kao što su davanje mita, trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporaba položaja i ovlasti.

U ovom trenutku, kad se nazire početak rada na zakonodavnom prijedlogu za zagovaranje interesa/lobiranje koji će doprinijeti etabliranju struke, HDL smatra potrebnim još jednom skrenuti pažnju medija i javnosti da je lobiranje legalna i legitimna struka sa svojom profesionalnom metodologijom s kojom su navedena kaznena djela potpuno nespojiva, kako je naglašeno u dopisu Jutarnjem listu.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Na Izbornoj skupštini Hrvatskog društva lobista, održanoj 15. prosinca 2022. godine, izabrana su nova upravna tijela Udruge. Popis imena osoba izabranih u Upravni i Nadzorni odbor, kao i Sud časti, mo

bottom of page